Διαχείριση της Ψωριασικής Αρθρίτιδας

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μία μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει συνήθως άτομα που ήδη πάσχουν από ψωρίαση, μία πάθηση του δέρματος. Προκαλεί φλεγμονή ορισμένων αρθρώσεων και εξανθήματα. Συχνότερα, επηρεάζονται τα δάκτυλα, ο λαιμός και η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Λιγότερο συχνά, επηρεάζονται τα μάτια, τα νύχια και η καρδιά. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται πριν τον πόνο στις αρθρώσεις, αλλά ορισμένα άτομα δεν αντιλαμβάνονται το εξάνθημα εγκαίρως, παρά μόνον όταν αναπτύσσεται πόνος. Η ψωρίαση μπορεί να επηρεάσει τα νύχια, το τριχωτό της κεφαλής, την περιοχή γύρω από τον ομφαλό καθώς και τα γεννητικά όργανα. Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικίες μεταξύ 30 και 50 ετών και επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες.

Διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας του Γόνατος

Η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται βαθμιαία. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο πόνος ο οποίος αυξάνεται με τη βάδιση ή την άσκηση και μειώνεται ή εξαφανίζεται κατά την ανάπαυση. Όσο περνάει ο καιρός, παρατηρείται μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης και μειωμένη ελαστικότητα στις κινήσεις. Μπορεί να εμφανιστεί πρωινή δυσκαμψία, αλλά μειώνεται ή εξαφανίζεται όσο το γόνατο «ζεσταίνεται» κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο προχωράει η πάθηση, τα γόνατα χάνουν την ικανότητά τους να είναι εύκαμπτα και να λυγίζουν. Επικρατεί ευαισθησία στην περιοχή και μπορεί να εμφανιστεί αίσθηση «τριψίματος» ή «κριγμού» κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας του Ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου εξελίσσεται βαθμιαία. Το πρώτο σύμπτωμα μπορεί να είναι ο πόνος στην περιοχή, και συνήθως εμφανίζεται στο πρόσθιο μέρος του μηρού ή στη βουβωνική χώρα (περιοχή που ενώνεται το πόδι με τον κορμό του σώματος). Το χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης είναι ότι ο πόνος γίνεται εντονότερος κατά την άσκηση ή την κούραση και μειώνεται ή εξαφανίζεται κατά την ανάπαυση. Ορισμένες φορές, ο πόνος γίνεται αισθητός και στους γλουτούς ή ακόμη και να επεκτείνεται προς το πίσω μέρος του ποδιού. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πρωινή δυσκαμψία σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά εξαφανίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο η οστεοαρθρίτιδα εξελίσσεται, οι πάσχουσες αρθρώσεις γίνονται ολοένα και λιγότερο εύκαμπτες. Τα ισχία παρουσιάζουν ευαισθησία και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μία αίσθηση «τριψίματος» ή «κριγμού» κατά την κίνηση.

Διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος των οστών) είναι μία πάθηση όπου οι αρθρώσεις γίνονται επώδυνες και δύσκαμπτες. Οι συχνότερες αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι αυτές των γονάτων, των ισχίων και της σπονδυλικής στήλης, αλλά μπορούν να επηρεαστούν και αυτές των χεριών καθώς και άλλες. Αυτές οι αρθρώσεις περιέχουν χόνδρο, μία ουσία που επαλείφει τα οστά για να μην τρίβονται μεταξύ τους στο σημείο που έρχονται σε επαφή. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο χόνδρος πάσχει και αποτυγχάνει να προσφέρει την προστασία εκείνη που προσφέρει σε υγιή άτομα.

Διαχείριση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια νόσος που προκαλεί φλεγμονή (πρήξιμο και ερυθρότητα), δυσκαμψία και πόνο στις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι αυτές των χεριών, των καρπών, των ποδιών και των γονάτων. Επίσης μπορούν να επηρεαστούν οι πνεύμονες, τα μάτια, η καρδιά, τα αγγεία, το δέρμα και τα νεύρα. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες του πάσχοντος ατόμου. Όταν η αρθρίτιδα προσβάλλει τα χέρια εμφανίζεται δυσχέρεια στο γράψιμο, στο άνοιγμα βάζων, στο ντύσιμο καθώς και στη μεταφορά αντικειμένων. Όταν επηρεάζει τα ισχία, τα γόνατα ή τα πόδια εμφανίζεται δυσχέρεια στο απλό περπάτημα, το λύγισμα των γονάτων ή ακόμη και στην απλή όρθια στάση.

Αγκυλοποιητική Σπονδυλίτιδα

Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα είναι μία επώδυνη αρθρίτιδα η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται σε άνδρες πριν την ηλικία των 40 ετών αλλά μπορούν να προσβληθούν γυναίκες ή ακόμη και παιδιά. Η νόσος έχει πάρει το όνομά της από την τυπική “αγκύλωση” που εγκαθίσταται στα οστά και την κατάληξη –ίτιδα που σημαίνει φλεγμονή, και υποδηλώνει τη φλεγμονώδη διεργασία που συμβαίνει στα οστά της σπονδυλικής στήλης. Οι αρθρώσεις της οσφύος μπορεί να συντηχθούν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται κύφωση.