«…Έχεις ποδάρια να σταθείς και μάτια ν’ αντρανίσεις,
έχεις και γοργοδάχτυλα ν’ αλλάξεις δαχτυλίδια και χέρια γοργογύριστα να στεφανογυρίσεις…»
Είναι η μάνα, που απευθύνεται στην κόρη στην οποία έλαχε ο κλήρος να πάει να στεφανώσει τον καλό της και καταλήγει να γίνει η νύφη. «Καλώς τη θυγατέρα μου τη φωτογεννημένη, κουμπάρα την εστόλιζα και νύφη κατεβαίνει»
Πρόκειται για στίχους από το παραδοσιακό ποίημα «Της κουμπάρας πούγινε νύφη», που απάγγειλε από στήθους η Μαίρη Κωστή τη Δευτέρα το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο στην εκδήλωση της γυναικείας χορωδίας «Η Αγία Μαρίνα» υπό την αιγίδα της Ηπειρωτικής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Στην κατάμεστη αίθουσα οι θεατές χειροκροτούσαν όχι μόνο την παράδοση, το τραγούδι, τους μουσικούς που συνόδευαν με τα όργανά τους αυτή την ωραία προσπάθεια, αλλά και τον ενθουσιασμό, τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν οι 70 περίπου γυναίκες μια ιδέα, που υλοποιήθηκε εδώ και δέκα χρόνια κι εξακολουθεί να προσφέρει ως σήμερα. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τέτοιες φίνες στιγμές, που ευφραίνουν τις αισθήσεις τους. Εκτός αυτού, γνωρίζουν καινούρια πράγματα για την παράδοσή τους από ανθρώπους που τα ψάχνουν, όπως ήταν όλα εκείνα που ακούστηκαν από τη φιλόλογο Μαίρη Κωστή στα ενδιάμεσα των θαυμάσιων τραγουδιών, τα οποία αποδόθηκαν άψογα από τις χορωδούς.
Ο συμπατριώτης μας ιστορικός, ο αείμνηστος Λέανδρος Βρανούσης, εκθειάζοντας τη σημασία των απλών στίχων των παραδοσιακών τραγουδιών, υπερτόνιζε πόση αλήθεια κρύβουν. Τι πιο αληθινό από τον στίχο «Στη στεριά δεν ζει το ψάρι, ουδ’ ανθός στην αμμουδιά», έλεγε. Κάτι ανάλογο με την παραπάνω παραλογή, που τη δούλεψε και ο Νίκος Πολίτης, στην οποία η νύφη στολίζεται και «του κοράκου το φτερό βάζει φρύδι».
Τι να πρωτοαναφέρουμε από αυτή την εκπληκτική βραδιά, ξεκινώντας από τα υπέροχα οργανικά ηπειρωτικά κομμάτια ως τις μονωδίες και τα ντουέτα. Τραγούδια από την Κρήτη ως τη Μικρά Ασία, από την Ήπειρο ως τη Νάξο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Θράκη και την Κύπρο και ως τα Ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας. Στο τέλος «ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» κλείνει αυτό το μουσικό ταξίδι, που μας χάρισαν οι γυναίκες με την άοκνη καθοδήγηση της μαέστρου Γεωργίας Καρβούνη.
Λουκία Τζάλλα, «Ηπειρωτικός Αγών»